Περιοδοντίτιδα

Οι περιοδοντικοί ιστοί συγκρατούν τα δόντια και συμβάλλουν στην άμυνα του στόματος μας ενάντια σε εξωτερικούς εισβολείς. Περιβάλλουν τα δόντια και διαμορφώνουν την αισθητική απεικόνιση του χαμόγελου μας!

Μέσω της κυκλοφορίας του αίματος συνδέονται και με τον υπόλοιπο οργανισμό, γι’ αυτό και μπορούν και τον επηρεάζουν, ή ακόμα και επηρεάζονται από αυτόν. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι πολλές παθήσεις όπως ο διαβήτης, διάφορες ορμονικές διαταραχές, προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος, του θυρεοειδούς, ακόμα και αυτοάνοσα νοσήματα σχετίζονται με τις παθήσεις των ούλων.

Για τον λόγο αυτόν, η διατήρηση της υγείας τους αποτελεί σημαντική παράμετρο τόσο της στοματικής υγείας, όσο και της συνολικής μας υγείας!

Το πρώτο στάδιο πριν την περιοδοντίτιδα είναι η ουλίτιδα. Αν αυτή δεν θεραπευτεί έγκαιρα, και τα μικρόβια εισχωρήσουν βαθύτερα και επηρεάσουν τον φατνιακό οστό, το πρόβλημα γίνεται πιο σοβαρό. Δυστυχώς η περιοδοντίτιδα γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή μόνο σε προχωρημένο στάδιο λόγω του ότι δεν πονάει κατά την εξέλιξής της. Παρατηρείται απλά μία κινητικότητα των δοντιών, επιμήκυνσή τους, αποκάλυψη των ριζών με την υποχώρηση των ούλων προς τα επάνω, ή και κακοσμία.

Οι οδοντίατροι εννοείται ότι μπορούν να εντοπίσουν την περιοδοντίτιδα σε αρχικό στάδιο και εννοείται να την θεραπεύσουν έγκαιρα. Αυτό επιτυγχάνεται με τοπική αναισθησία και χειρουργική προσπέλαση για την αναγέννηση των περιοδοντικών ιστών. Είναι μια θεραπεία που συνήθως ολοκληρώνεται σε 4 επισκέψεις. Ο επανέλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε 3 με 4 μήνες, για να είστε σίγουροι για τη διατήρηση ενός καλού αποτελέσματος. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι η καθημερινή στοματική υγιεινή του ασθενή στα μεσοδιαστήματα.