Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι μια ασθένεια που δυστυχώς δεν της δίνουμε την προσοχή που πρέπει. Μπορεί αυτή καθεαυτή να μην προκαλεί τη μεγάλη βλάβη, άλλα η αμέλια μας στο να την ανακόψουμε μπορεί να προκαλέσει την λεγόμενη περιοδοντίτιδα, η οποία οδηγεί στην απώλεια των δοντιών μας.

Γενικά στην φυσιολογική ροή της ημέρας μας, τα δόντια και τα ούλα αντιμετωπίζουν πολλές “επιθέσεις” από βακτήρια, ιούς, ακόμα και παράσιτα. Τα βακτήρια παραμένουν στο στόμα και δημιουργούν τις λεγόμενες βακτηριακές αποικίες, δηλαδή αυτή τη ζελατινόδη μεμβράνη που “κάθεται” στα δόντια μας και όλοι τη γνωρίζουμε ως πλάκα. Η πλάκα λοιπόν θέτει τις προυποθέσεις εμφάνισης της τερηδόνας και στη συνέχεια της περιοδοντίτιδας.

Καθώς αυτές οι “βακτηριακές αποικίες” τρέφονται με τα σάκχαρα από τα τρόφιμα και τα υγρά που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα, εκκρίνουν το οξύ, το οποίο αν δεν αφαιρεθεί, θα εξαλείψει τελικά τη φυσική άμυνα των δοντιών, των ούλων και του κατώτερου ιστού των ούλων προκαλώντας μη αναστρέψιμες βλάβες στο στόμα μας.

Ο μόνος τρόπος για να καταπολεμνήσουμε τη πλάκα, είναι να κάνουμε τακτικό επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών, σε συνδυασμό με βούρτσισμα, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Οι οδοντίατροι θα σας καθοδηγήσουν για το πόσο συχνά πρέπει να τους επισκέπτεστε για καθαρισμό, καθώς ο κάθε οργανισμός έχει άλλη προδιάθεση, όπως επίσης παίζουν ρόλο και διάφοροι άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα.