Εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα είναι τεχνητές ρίζες κατασκευασμένες από τιτάνιο, οι οποίες τοποθετούνται μέσα στο οστό της γνάθου και πάνω τους στηρίζονται τα τεχνητά δόντια.

Μπορούν δηλαδή να εξασφαλίσουν μία οριστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης δοντιών, παρέχοντας άψογη αισθητική, άνεση και σταθερότητα στη μάσηση μας. Πολύ σημαντικό με τα εμφυτεύματα είναι ότι δεν επηρεάζονται γειτονικά υγιή δόντια, όπως στην περίπτωση τοποθέτησης της γέφυρας.

Τα υλικά με τα οποία κατασκευάζονται τα οδοντικά εμφυτεύματα, καθώς και οι χειρουργικές τεχνικές τοποθέτησής τους παρουσίασαν ραγδαία εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, με τα ποσοστά επιτυχίας τους να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Πλέον υπάρχουν εταιρίες που κατασκευάζουν εμφυτεύματα, δίνοντας εγγύηση εφόρου ζωής, ενώ τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως τα εμφυτεύματα παραμένουν στην ίδια καλή κατάσταση ακόμη και μετά από 30 χρόνια χρήσης!

Για την τοποθέτηση τους ο ασθενής πρέπει να βγάλει πανοραμική ακτινογραφία, ίσως και αξονική. Η συνολική θεραπεία ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις, τη χειρουργική για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και συνήθως μετά από μερικού μήνες απαραίτητης αναμονής προκειμένου να ολοκληρωθεί η επούλωση και η οστεοενσωμάτωση, ακολουθεί η προσθετική φάση για την τοποθέτηση των προσθετικών αποκαταστάσεων. Η αναμονή για την επούλωση παίζει από 3 έως 6 μήνες.

Ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι προβλήματα υγείας όπως ο μη ελεγχόμενος διαβήτης, μερικά αυτοάνοσα νοσήματα, υπερπαραθυρεοειδισμός και ανοσοκαταστολή. Όχι όμως η ηλικία!

Μετά την τοποθέτησή τους επιβάλλεται η διατήρηση μιας άριστης στοματικής υγιεινής, καθώς και ο τακτικός έλεγχος από τον οδοντίατρο. Αν καπνίζετε ευκαιρία να το κόψετε, διότι δεν βοηθάει καθόλου στην επούλωση και σίγουρα θα σας ταλαιπωρήσει.