Αισθητική οδοντιατρική και οικονομική κρίση

Στο μεγαλύτερο ποσοστό οι Έλληνες για την οδοντιατρική τους θεραπεία στρέφονται σε ιδιώτες οδοντίατρους, με τις δαπάνες να να βαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τους ίδιους. Τόσο οι επείγουσες, όσο και η κάθε είδους αισθητική οδοντιατρική θεραπεία δεν καλύπτονται ως έξοδα από τα ασφαλιστικά μας ταμεία, γεγονός που δυστυχώς επηρεάζει τη στοματική μας υγεία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Οι θεραπείες που αντιμετωπίζουν ή προλαμβάνουν τις οδοντικές νόσους όπως είναι η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, δεν πρέπει να καθυστερούνται. Οι τερηδονικές κοιλότητες από τη στιγμή που θα εμφανιστούν, δεν μπορούν να θεραπευτούν από τον οργανισμό, παρά μόνο να επιδεινωθούν χρόνο με το χρόνο. Η καθυστέρηση ενός σφραγίσματος μπορεί να φέρει πόνο και κατά πάσα πιθανότητα να μας οδηγήσει σε απονεύρωση. Η ουλίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται με τακτικούς οδοντιατρικούς καθαρισμούς προκαλεί δυσάρεστη αίσθηση στα ούλα, κακοσμία του στόματος , και μακροπρόθεσμα να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, προσβάλλοντας τους ιστούς βαθύτερα.

Τι γίνεται όμως με την αισθητική οδοντιατρική;

Θεραπείες όπως η λεύκανση και οι όψεις πορσελάνης θεωρούνται πολυτέλεια και δεν προχωράμε σε αυτές. Πόσο μπορεί κανείς να περιμένει κάποιος για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και να μπορεί να χαμογελάσει ξανά;

Εννοείται ότι η αισθητική οδοντιατρική δεν είναι απαραίτητη, όπως δεν είναι απαραίτητα τα λουλούδια στο μπαλκόνι, οι κορνίζες με φωτογραφίες στους τοίχους, τα διακοσμητικά επάνω στο τραπέζι του σαλονιού, ή τα καινούργια ρούχα.

Ωστόσο, όταν περιβάλλεσαι από όμορφα πράγματα ή νιώθεις ότι εκπληρώνεις μία επιθυμία, καθώς αισθάνεσαι χαρά και ικανοποίηση. Το να νιώθει κανείς ικανοποιημένος αποτελεί σημαντική συνιστώσα της ψυχικής του υγείας, άρα και της συνολικής του υγείας. Από αυτή τη οπτική, ένα όμορφο χαμόγελο ίσως να μην είναι και τόσο πολυτέλεια…

Η λεύκανση, οι όψεις πορσελάνης, οι ολοκεραμικές στεφάνες και τα εμφυτεύματα αποτελούν τις συνηθισμένες θεραπείες, χωρίς όμως να αποκλείονται και εναλλακτικές λύσεις, με χαμηλότερο κόστος. Αυτό που αλλάζει συνήθως είναι η διάρκεια αυτών των λύσεων. Για παράδειγμα μία αλλαγή στα 6 πρόσθια δόντια με όψεις πορσελάνης διαρκεί πάνω από 20 χρόνια, ενώ η εναλλακτική επιλογή με όψεις ρητίνης έχει περίπου τη μισή χρονική διάρκεια, και λιγότερο από το μισό κόστος!

Η λεύκανση των δοντιών αποτελεί επίσης οικονομική θεραπεία αισθητικής οδοντιατρικής, γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα διαδεδομένη. Με αυτόν τον τρόπο αποκτά κανείς λαμπερό χαμόγελο με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ο κόσμος πολλές φορές στρέφεται σε πιο οικονομικές λύσεις που θα ικανοποιήσουν σε περιορισμένο επίπεδο το θέμα, ενώ αν το αντιμετωπίσεις πιο σφαιρικά και δεις τη διάρκεια της κάθε θεραπείας, συνήθως η πιο “ακριβή” λύση γίνεται πιο οικονομική στην πάροδο του χρόνου.

Πηγή: Οδοντιατρείο Smiles Θεσσαλονίκη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *